Hur mycket kolhydrater bör du äta?

Hur mycket kolhydrater bör du äta?

Inom uthållighetssporter spelar muskelglykogen en avgörande roll för din prestation. Muskelglykogen, som är lagrad glukos i musklerna fungerar som kroppens primära bränslekälla under träning. Vi går igenom hur kolhydrater påverkar din förmåga att prestera och varför de är oumbärliga för att upprätthålla energinivåerna under intensiva träningspass.

Kolhydrater, som inkluderar alla typer av sockerarter, omvandlas till glukos när de bryts ner i kroppen. Denna glukos lagras sedan i musklerna som glykogen, vilket komprimerar energin för att möjliggöra effektiv lagring. Under träning förbrukas detta muskelglykogen och om vi inte fyller på med kolhydrater efteråt riskerar vi att tömma våra glykogenförråd. Detta leder till minskad prestationsförmåga och snabbare utmattning.

Hur mycket kolhydrater behöver du? 

Här är en liten guide. OBS! Följ alltid de allmänna rekommendationerna. 

* Ingen daglig träning: 3-5 g kolhydrater per kg kroppsvikt.  
* Daglig träning (ca 1 timme): 5-7 g kolhydrater per kg kroppsvikt.
* Hård träning (mer än en timme): 7-10 g kolhydrater per kg kroppsvikt.

En man som väger cirka 75 kg och tränar en timme varje dag bör konsumera mellan 375 och 525 g kolhydrater. För att sätta det i perspektiv innehåller 100 gram pasta cirka 60 gram kolhydrater, vilket innebär att personen behöver äta nästan ett kilo pasta, förutsatt att inga andra kolhydratkällor ingår i kosten.

Vid t.ex. carboloading kan man gå över 10 g, men inte under längre perioder då man inte får i sig tillräckliga mängder av protein och fett. 

Tidpunkt och kvalitet på kolhydratintaget 
För att maximera muskelglykogenlagren och bibehålla energinivåerna är det viktigt att förstå hur och när man ska konsumera kolhydrater:

  1. Omedelbart efter träning: Intag av snabbabsorberande kolhydrater som fruktjuice eller kolhydratgeler kan snabbt fylla på glykogenlagren. Detta är särskilt viktigt omedelbart efter träning när kroppen är extra mottaglig för näringsämnen.
  2. Två till tre timmar efter träning: En måltid rik på komplexa kolhydrater och protein hjälper till att fortsätta fylla på glykogenlagren och stöder muskelreparation. Till exempel en stor portion pasta med magert kött och grönsaker.
  3. Daglig kostplanering: För att hålla glykogenlagren fyllda hela dagen är det viktigt att ha en balanserad kost som inkluderar komplexa kolhydrater från fullkorn, frukt och grönsaker, tillsammans med tillräckligt med protein och hälsosamma fetter.

Val av kolhydrater
Det är viktigt att välja rätt kolhydrater. Komplexa kolhydrater som fullkorn, quinoa, sötpotatis och havregryn ger en stabil energifrisättning jämfört med enkla kolhydrater som kan leda till snabba blodsockerfall. En kost som är rik på komplexa kolhydrater ger en bättre långsiktig energiförsörjning och kan förbättra uthållighetsprestanda.

Frekvent intag av kolhydrater
För idrottare som tränar flera gånger om dagen kan frekvent intag av kolhydrater i mindre portioner bidra till att upprätthålla energinivåerna och främja snabbare påfyllning av glykogenlagren. Detta är särskilt viktigt under perioder av intensiv träning eller tävling.

"Carboloading" eller kolhydratladdning, innebär att man ökar kolhydratintaget några dagar före en långvarig uthållighetstävling. Detta maximerar glykogenlagren i musklerna och förbereder kroppen för långvarig ansträngning. Det är dock viktigt att balansera detta med tillräckligt intag av protein och fett för att undvika gastrointestinala problem.


Slutsats
En välplanerad kost som inkluderar tillräckligt med högkvalitativa kolhydrater är avgörande för att optimera prestationer och fylla på glykogenlagren hos uthållighetsidrottare. Genom att konsumera kolhydrater vid rätt tidpunkt och i rätt mängd kan du bibehålla energinivåerna, maximera din prestation och främja snabb återhämtning.

Genom att följa dessa råd kan du se till att din kropp alltid har det bränsle den behöver för att prestera på topp, oavsett hur hårt eller länge du tränar.

Lämna en kommentar

OBS: kommentarer måste godkännas innan de publiceras