5 bra kostråd inför ditt spinningpass

5 bra kostråd inför ditt spinningpass
Om det är något som kan dränera kroppen på energi så är det ett intensivt spinningpass - särskilt på morgonen. Så om du vill undvika att svimma mitt i passet är det viktigt att du äter en hälsosam, näringsrik och energigivande måltid precis före passet - och har lite extra energi till hands för när du känner att luften går ur dig. Och naturligtvis ska du dricka ordentligt hela tiden.

5 kosttips som hjälper dig genom spinningpasset

Spinning är en populär träningsform eftersom den ger massor av motion och ökar din ämnesomsättning. Men samtidigt är det också ganska ansträngande att ta sig igenom. Om du ger dig på det kan du lätt förbränna upp till 800 kalorier på en timme - ungefär eller strax under hälften av ditt dagliga kaloriintag - beroende på om du är man eller kvinna.

Så det är inte konstigt att spinning tar ut sin rätt. Särskilt på morgonen, när du kanske inte har hunnit äta så mycket innan du börjar.

Drick mycket vätska före spinningpasset

Under ett spinningpass svettas du ganska mycket. Inte bara på grund av den hårda träningen. Utan också för att du oftast sitter tillsammans med en massa andra människor som också avger värme från den fysiska ansträngningen. Detta ökar värmen i rummet, eftersom det sällan finns någon speciell ventilation för att kyla ner dig. Detta skapar en självförstärkande effekt som gör att alla i rummet svettas ännu mer.

För att hålla vätskebalansen under spinningpasset bör du därför dricka ordentligt med vätska före passet. Helst en kvarts liter vätska eller mer - och helst med tillsatta elektrolyter. De ser till att din saltbalans är i ordning. Om din kropp får saltbrist förlorar den sin förmåga att återfukta - och du kan dricka allt du kan under ditt träningspass. Det hjälper inte. Resultatet blir att du snabbt tappar styrkan och till slut måste ge upp helt.

Det är också en bra idé att komplettera med ett magnesiumtillskott om du har problem med kramper under träningen och vill optimera effekten av ditt träningspass.

Elektrolyter och magnesium kan du få genom att tillsätta en eller två Hydro Plus brustabletter i det vatten du dricker före passet.

Se också till att du har mycket vätska redo att dricka under passet. Helst med både snabbupptagliga kolhydrater som fruktsocker, samt elektrolyter och magnesium för att upprätthålla salt- och magnesiumbalansen i kroppen.

Ät gott om långsamma kolhydrater innan träning

För att ge din kropp de bästa förutsättningarna att ha tillräckligt med energi för hela passet bör du äta långsamt smältande kolhydrater före spinningpasset. Det håller kroppen pigg så att du orkar hålla tempot uppe längre.

Långsamma kolhydrater finns i havregryn, rågbröd, potatis och pasta. Havregryn och rågbröd är särskilt effektiva om spinningpasset är på morgonen. Det höga fiberinnehållet i både havregryn och bröd gör att kolhydraterna tas upp långsammare.

Så hoppa inte över frukosten före morgonens spinningpass om du vill ge dig själv och din kropp den bästa chansen att orka hela vägen genom spinningpasset.

Glöm inte proteinerna

Det är inte bara kroppens vätske-, salt- och magnesiumförråd som töms när du spinner. Musklerna - särskilt i benen - blir också stressade och utslitna.

Det är därför du också bör se till att äta lite protein före och särskilt efter ditt spinningpass. De är viktiga för att återuppbygga musklerna. Proteiner har också den positiva bieffekten att de stärker ditt immunförsvar.

Så innan spinningpasset på morgonen kan du komplettera din havregrynsgröt med ett löskokt ägg eller lägga en god bit kallskuret på ditt rågbröd.

Om spinningpasset ligger senare på dagen kan du öka ditt proteinintag genom att äta mer kött, fisk eller bönor till lunch eller middag. Eller ta några nötter som mellanmål precis före spinningpasset om det inte är direkt efter en av dina måltider.

Ät massor av grönsaker och frukt

Frukt och grönsaker är också bra för spinning.

Grönsaker framför allt på grund av sina fibrer och proteiner, och frukt på grund av de snabba kolhydraterna, samt en mängd viktiga vitaminer och mineraler. Till exempel C-vitamin, som minskar trötthet och utmattning och förbättrar immunförsvaret.

Det är också lätt att ta med sig till spinningpasset och lätt att få i sig även när du trampar hårt.

Ha snabbabsorberande kolhydrater redo för när energinivåerna sjunker

När du börjar känna dig utmattad är det en bra idé att ta en banan, lite druvsocker eller en energibar under träningspasset. De innehåller alla snabbupptagliga kolhydrater som ger dig en nästan omedelbar energikick.

Samtidigt innehåller energibars, som våra PurePower Energy Snacks, även långsamt nedbrytbara kolhydrater som kan hålla dig pigg under den senare delen av träningspasset.

Tillsammans med de snabba kolhydraterna i ditt dricksvatten gör detta att du kan ta dig igenom hela spinningpasset utan att bli helt slut på energi.

Få fler tips om kost och träning

Om du följer några eller alla av de 5 kostråden ovan ökar du dina chanser att ta dig igenom ett spinningpass utan att förlora energi, vätska, salt eller magnesium. Särskilt det där onda spinningpasset på morgonen.

Efter träningspasset är det också viktigt att fylla på energidepåerna och äta rikligt med protein. Det ger dina muskler de bästa förutsättningarna för återhämtning efter spinningpasset.

Om du vill ha fler goda råd om kost och seriös motion eller träning kan du läsa de andra artiklarna på vår PowerBlog.

Lycka till med din spinning och annan träning.

Lämna en kommentar

OBS: kommentarer måste godkännas innan de publiceras