Vad är Maltodextrin, Fruktos och Glukos?

Vad är Maltodextrin, Fruktos och Glukos?
Maltodextrin, glukos, fruktos, isomaltulos... det finns många olika och konstiga namn i ingrediensförteckningen för energiprodukter. Men vad kan de göra och varför i hela friden är de viktiga?

Eftersom socker är, ja... just socker...

Så visst borde man kunna springa på bara cola och gummibjörnar? Eller kan man...?

På båda frågorna ovan kan man faktiskt svara både ja och nej. Detta beror på att vi generellt sett har kolhydrater, vilket är en term för alla typer av socker. Alla sockerarter består av kol, väte och syre, men det är hur atomerna i dessa är sammansatta som gör hela skillnaden.

Först och främst kan dessa sockerarter kategoriseras som antingen mono- (en), di- (två) eller poly- (flera) sackarider. Monosackarider är enkla och består av endast en typ av "socker", t.ex. glukos och fruktos är monosackarider. Om du sätter ihop två monosackarider får du en disackarid.

En polysackarid (som maltodextrin) består av en längre kombination av sockerarter och därför är atomkedjorna i dessa mycket längre. Källan är i grunden flera glukosmolekyler som är sammanfogade i en extremt lång kedja.

Fördelarna med glukos och fruktos

Det som är bra med glukos och fruktos är att de har kortare atomkedjor och är så kallade monosackarider. Det innebär också att de är lätta för tarmen att ta upp eftersom det inte behövs några enzymer för att "klippa" dem i mindre delar. Det som är speciellt med dessa två är att de använder olika transportörer för att ta sig över tarmväggen och in i blodomloppet. Glukos använder något som kallas SGLT-1 (sodium-glucose-linked-transporter 1) och fruktos använder något som kallas GLUT 5 (eller så tror man, men bevisen är ännu inte tillräckligt bra för att finnas i läroböcker) för att ta sig över tarmväggen och in i något som kallas tarmens interstitium. Sedan använder de båda GLUT 5 (förmodligen) för att ta sig in i blodomloppet.

För att göra det lite mer komplext ska vi också ta en titt på disackariden som Carbo Race Electrolyte-sortimentet innehåller. Detta innehåller isomaltulos, som är en disackarid. Det betyder också att den är sammansatt av två olika monosackarider och för isomaltulos är det glukos och fruktos som är sammanlänkade. Den skarpsinnige läsaren har kanske hört att sackaros också består av glukos och fruktos, så är det inte samma sak?

Lyckligtvis är det inte det!

Sackaros är i princip det bordssocker vi har hemma... och skillnaden mellan isomaltos och sackaros är bindningen mellan glukos och fruktos (man skulle inte tro att en bindning kan göra så stor skillnad, men det gör den!) För det innebär att isomaltos inte smakar lika sött som bordssocker, vilket nog är väldigt skönt för de flesta, så att det man ska dricka inte blir för sött när man är ute och tränar.

Mer tekniskt har det den positiva effekten att det saktar ner absorptionshastigheten lite och därför ger ett mer kontinuerligt flöde som stabiliserar blodsockernivån.

Å andra sidan är det bra med maltodextrin att "man får mer för pengarna", dvs. det finns längre atomkedjor och därmed fler atomkedjor per konsumerat gram.

Av samma anledning har maltodextrin också visat sig vara mycket bra under långvarigt arbete, eftersom du kan få mycket socker per gram som konsumeras.

Därför är det vettigt att energipulver innehåller olika typer av kolhydrater, så att du kan leka med hela paletten under tävlingar!

På PurePower erbjuder vi två olika energipulver som är framtagna utifrån ovanstående principer om att använda olika kolhydrater i en energidryck. Carbo Race Electrolyte och Carbo Race Citrus är båda energipulver med maltodextrin, fruktos och isomaltulos. Vi erbjuder också en ren maltodextrindryck, som många använder för att göra sin egen energidryck. Du kan läsa mer om den neutrala maltodextrindrycken här.

Det enda man ska vara uppmärksam på när det gäller Purepowers energipulver är att Purepowers energipulver är att de inte innehåller ren glukos och därför kommer du förmodligen inte att uppleva samma "boost" som du kan få från andra. Dessutom måste du också komma ihåg att dricka från start och inte bara när du är på väg att gå kall, för då blir det svårt att återhämta sig (här skulle en gel vara bättre). Å andra sidan, om du kommer ihåg att börja dricka från början av ditt lopp eller träningspass, får du den smartaste lösningen!

Hur du gör din egen energidryck.

Du kan använda vår Carbo Race Neutral för att blanda din egen energidryck. Vårt maltodextrin är enkelt att blanda med t.ex. juicevatten (utan socker) eller en elektrolyttabletter. Flera PurePower-ambassadörer använder vårt rena maltodextrinpulver för att blanda sin egen energidryck, eftersom mängden socker som behövs varierar.

Om du inte vill hålla på och blanda utan bara vill ha en energidryck som smakar gott och fungerar, kan du välja våra andra Carbo Race-produkter (läs mer här).

Så ja, du kan springa på cola och gummibjörnar, men det är långt ifrån det mest optimala och effektiva sättet att ge dig själv energi under tävling...

Daniel Nykvist Larsen: Stud. Cand. Scient. I mänsklig fysiologi.

Lämna en kommentar

OBS: kommentarer måste godkännas innan de publiceras