Salttabletter för din träning - Varför och när du ska använda demSalttabletter är det hemliga vapnet i kampen mot uttorkning eller svimning på grund av hyponatremi när du ägnar dig åt löpning, cykling eller andra uthållighetssporter.

I slutändan är det saltbrist i kroppen som orsakar båda dessa fruktade tillstånd.

Salttabletter håller dig igång hela vägen till mållinjen

Läs vidare för att lära dig allt om saltets betydelse för din uthållighet och hur du enkelt kan hålla din saltbalans på plats med smarta salttabletter.

Kom alltid ihåg att dricka mycket vätska under både träning och tävling. Detta råd är självklart för alla, från elitidrottare och motionärer till dem som bara vill ge sin kropp de bästa förutsättningarna för att fungera optimalt i vardagen.

Salt - den förbisedda faktorn

Men även om du dricker så mycket som rekommenderas kan du ändå bli uttorkad om kroppens saltbalans inte är på plats. Om du har saltbrist kan din kropp inte hålla kvar tillräckligt med vätska - och du kan dricka hur mycket du vill utan att kunna förhindra uttorkning.

På samma sätt kan saltbrist också leda till att du svimmar. Detta orsakas av hyponatremi. Detta är ett tillstånd där du har en alltför låg nivå av natrium i blodet. Du får detta från salt. Och om natriumhalten sjunker till en kritiskt låg nivå förlorar du medvetandet - inte på grund av vätskebrist och överansträngning, som många tror, utan på grund av för lite salt i kroppen.

Slutligen anses vätske- och saltbalansen spela en viktig roll för att förebygga muskelkramper. Liksom hyponatremi orsakas kramper av natriumbrist, eftersom natrium bidrar till att bilda de nervsignaler som styr musklerna. Det är därför det inte räcker att bara följa det gamla rådet att dricka tillräckligt när du tränar eller tävlar. Du måste också få i dig tillräckligt med salt - både före och framför allt under träningspasset.

Salttabletter - det hemliga supervapnet

Det finns många olika sätt att se till att din saltbalans förblir stabil under fysisk aktivitet. Du kan t.ex. blanda elektrolyter i ditt dricksvatten med hjälp av t.ex. våra Hydro Tabs. Det finns också en viss mängd salt i många av de energibars som du kan köpa.

Men inte på långa vägar tillräckligt för att säkerställa din saltbalans när du pressar din kropp till max eller när det är extremt varmt.

Lyckligtvis har du ett annat alternativ - ett som till och med många elitidrottare inte känner till. Nämligen små behändiga salttabletter som du enkelt kan äta under både hård träning och när du tävlar.

Salttabletterna innehåller en optimal blandning av salter, mineraler, magnesium och D-vitamin. Det säkerställer din kropps saltbalans och tillför en rad viktiga mineraler och vitaminer som förbättrar din ämnesomsättning och förebygger muskelkramper.

Salttabletter - det perfekta komplementet till din kost

Om du är seriös när det gäller träning och tävling har du förmodligen ett skarpt fokus på din kost - före, under och efter. I synnerhet bör du fokusera på att öka mängden kolhydrater i din kost under dagarna som leder fram till den aktivitet du förbereder dig för. Detta kan göras både genom att konsumera speciella kosttillskott med ökat kolhydratinnehåll, till exempel genom att blanda energipulver i ditt dricksvatten. Och genom att öka intaget av kolhydratrika livsmedel som pasta, ris, potatis, vitt bröd och andra spannmålsprodukter.

Dagen före Dagen före din aktivitet, öka ditt vätskeintag och vila väl - och fortsätt med det ökade intaget av kolhydrater i din kost. Men överdriv inte, t.ex. genom att äta stora mängder sötsaker kvällen innan. Det kan i slutändan störa din sömn. Och det kan redan vara utmanat av den nervositet som de flesta människor har precis före ett stort evenemang eller ett viktigt träningspass eller test.

Om det är en särskilt tuff och ansträngande fysisk aktivitet kan du ta en enda salttablett dagen innan för att säkerställa att du har tillräckligt med salt i kroppen och öka vätskeretentionen.

På dagen På dagen för evenemanget eller aktiviteten, se till att du har en bra morgonmål. Till exempel havregrynsgröt med frukt och massor av socker. Eller en bulle eller något vitt bröd med mycket sylt. Drick också mycket vätska direkt på morgonen. Helst upp till 1½ liter. Vätskan behöver inte vara berikad med kolhydrater om det finns gott om kolhydrater i den mat du äter. Tänk på att kroppen bara kan absorbera 1 liter per 15 minuter. Sprid därför ut vätskeintaget över hela förmiddagen.

En timme före start ska du minska ditt vätskeintag. Annars har du mycket vätska i magen och kommer att skvalpa runt. Se också till att du går på toaletten innan start så att du inte får problem på den fronten direkt från början.

Se till att du har tillräckligt med vätska för hela turen. Genom att blanda dina egna vätskor har du optimal kontroll över rätt mängd kolhydrater, elektrolyter etc. Om du bara dricker vätska från vätskestationer längs rutten vet du inte sammansättningen av det du dricker. Så även om t.ex. salt och kolhydrater tillsätts i dricksvattnet vid vätskestationerna är det inte säkert att det är 100 % lämpligt för dina behov. Vi rekommenderar alltid att du tränar med de produkter du tänker använda under loppet. Kom också ihåg några energibars och geler eller energigummis. Då kan du få en snabb energikick när du behöver det.

Beroende på intensiteten och hårdheten i din fysiska aktivitet och hur varm dagen är bör du - som redan nämnts - ta en salttablet var 30-60 minut under hela aktiviteten. Detta säkerställer att du inte svettas ut så mycket salt ur kroppen under aktiviteten att du riskerar uttorkning eller hyponatremi.

Efter aktiviteten

Omedelbart efter aktiviteten är det viktigt att du får i dig rikligt med protein. Faktum är att du kan börja öka ditt proteinintag redan i slutet av aktiviteten. Till exempel genom att ta ett protein- eller återhämtningssnacks mot slutet. Håll proteinintaget högt under resten av dagen och även dagen efter. Antingen genom att blanda en shake med återhämtningspulver eller äta extra protein eller proteinberikad mat.

Kom ihåg att vila mycket så att musklerna i hela kroppen får möjlighet att återhämta sig ordentligt. Detta minskar också risken för kramper.

Om du följer denna plan har du gett din kropp de bästa förutsättningarna för att klara av din hårda träning eller krävande tävling. Detta minskar risken för skador och säkerställer att dina muskler, leder och resten av kroppen återhämtar sig snabbt och kommer tillbaka till full styrka.

Lämna en kommentar

OBS: kommentarer måste godkännas innan de publiceras