Energidryck eller Sportdryck - Vad är skillnaden?

Energidryck eller Sportdryck - Vad är skillnaden?

Låt oss definiera energidryck och sportdryck

Låt oss först och främst börja med att definiera begreppen energidryck och sportdryck.

Energidryck är den uppfriskande dryck som kan hittas inne i kylen i matbutiken eller i kiosken. Dessa drycker innehåller ofta koldioxid (kolsyra) och koffein.

Du känner nog igen de mycket välkända varumärkena som Red Bull, Prime eller Monster.

En sportdryck är den slutprodukt man får genom att t.ex. blanda lite av PurePowers energipulver med vatten.

Syftet med en sportdryck är att ersätta förlorad vätska och att tillföra energi i form av kolhydrater för att bibehålla en stabil blodsockernivå.

Energipulver innehåller vanligtvis fruktos, en snabbt absorberande kolhydrat, och maltodextrin, en långsamt absorberande kolhydrat. En kombination av dessa i förhållandet 1:2 säkerställer stabil prestanda under ett hårt träningspass. 

I mediernas strålkastarljus

Energidrycker har fått mycket negativ publicitet i media under de senaste åren. Energidrycker är oftast inte de produkter som man tänker på när man funderar på vad man bör dricka under fysisk aktivitet för att prestera optimalt - ändå marknadsförs de fortfarande flitigt vid olika sportevenemang.

Men kan det fortfarande vara vettigt att dricka en energidryck under fysisk aktivitet?
Svaret på den frågan är "Tja..."
Det beror på att energidrycker ofta innehåller koffein som har en "positiv" effekt på prestationsförmågan genom att hämma de receptorer i hjärnan som gör att du känner dig trött eller långsam. Därför känns det som att man får en bra "energiboost" som låter superpraktiskt när man vill pressa sig själv lite längre. 

Koffein har tidigare funnits på den officiella dopinglistan hos den internationella dopingorganisationen Wada, men är nu tillåten att intas under idrottsprestationer. Detta beror förmodligen på att koffein är sett som ett så "normalt" ergogent ämne. De flesta idrottare hade inte varit så nöjda om de inte kunde starta tävlingsdagar med sitt morgonkaffe – det hade inte vi heller!

En ergogen substans är ett ämne som inte finns naturligt i kroppen, men som kan intas i form av vätska eller näring - som koffeinet i ditt morgonkaffe. Prestationsökningen är vanligtvis relativt låg vid koffeinintag eftersom det, som tidigare nämnts, helt enkelt hämmar receptorerna i hjärnan, vilket känns som en "energiboost" utan att faktiskt bidra med något effektivt till kroppen.

Förutom koffein innehåller energidrycker också energi - i form av kolhydrater. Som tidigare nämnts är typen och sammansättningen av de kolhydrater som används inte helt irrelevant. Det är också här den stora skillnaden mellan energidrycker och sportdrycker finns, eftersom energidrycker ofta använder fruktos, dvs. snabbabsorberande kolhydrater med en medlem, eftersom detta är betydligt billigare än andra typer av kolhydrater.

För idrottare är dock den mest uppenbara skillnaden att energidrycker ofta innehåller koldioxid, vilket inte är idealiskt för användning i pressade idrottssituationer, eftersom man inte vill rapa när man pressar sig till det yttersta.

Energidrycker smakar gott och jämförs ofta med ett alternativ till läsk, vilket kanske är en av de främsta anledningarna till att fler barn och ungdomar börjar använda dessa produkter. Koffein kan vara beroendeframkallande, vilket skapar en del etiska problem när barn och ungdomar börjar konsumera stora mängder och utsätts för koffeinets effekter i så tidig ålder att det kan leda till beroende.

Så vad ska man välja?

Det beror naturligtvis på vilket användningsområde du har - men om du behöver prestera under träning är en sportdryck definitivt att föredra! Det finns många olika energipulverprodukter där ute som helt enkelt behöver blandas med vatten för att få en utsökt sportdryck i burken under träning - du behöver bara vara medveten om innehållet.

Men om du tillhör den grupp människor som svettas mycket under träning och tävling rekommenderas att du använder ett energipulver med elektrolyter, eftersom dessa hjälper till att tillföra mineraler, upprätthålla saltbalansen och därmed minska återhämtningstiden efteråt.

Ett tips från ambassadören

Om du inte vill använda energidrycker eller sportdrycker under dina träningspass eller tävlingar, är produkter som koffeinpiller eller kaffe möjliga tillskott.

Om du fokuserar på att ge din kropp bästa möjliga förutsättningar i form av en stabil salt-/vätskebalans kan du använda hydrotabs med elektrolyter i vattenflaskan.

Så kommer du att fylla din vattenflaska med kaffe eller en uppfriskande sportdryck? - Jag vet i alla fall vad jag väljer när jag behöver prestera i mina träningspass 😉 .

Lämna en kommentar

OBS: kommentarer måste godkännas innan de publiceras