Roddmaskin - Fördelar och nackdelar

Roddmaskinen finns i nästan alla fitnesscenter i landet, tillsammans med löpbandet och crosstrainern. Det är dock få som har lika mycket erfarenhet av roddmaskinen som av någon av de andra maskinerna, så den här texten kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att bli mer bekant med roddmaskinen.

Roddmaskinen, vård av hela kroppen.

Med en roddmaskin tränar du hela kroppen och aktiverar betydligt fler muskler än med både löpband och crosstrainer. På roddmaskinen tränar du både benen, armarna och ryggen när du drar i "åran", medan du på löpbandet bara tränar benen. Detta är en av de stora fördelarna med roddmaskinen, eftersom du kan slå två flugor i en smäll och träna din kondition och styrka på samma gång.

Roddmaskinen är också ett mycket effektivt sätt att höja pulsen och öka syreupptagningsförmågan. Denna träningsform gör dig mycket mer uthållig i alla typer av sporter, eftersom träning på roddmaskinen hjälper till att permanent öka din syreupptagning.

Låg tidsåtgång och belastning

Om du inte har så mycket tid i vardagen är roddmaskinen ett av de bästa träningsredskapen. Roddmaskinen får upp pulsen från första draget och är därför ett effektivt redskap om du bara har 10-15 minuter att träna på under dagen.

En ofta förbisedd fördel med roddmaskinen är dess låga påverkan på lederna i dina ben. Varje gång du går ner på benen när du springer belastas dina leder av vikten från din överkropp. Detta gör ibland lederna svagare och kan orsaka smärta i benen.

Du kommer inte att uppleva samma problem när du använder en roddmaskin, eftersom du inte kliver ner och belastar dina ben. Därför är roddmaskiner också ett bra och skonsamt val för personer som tidigare har upplevt svår benvärk efter löpning.

Nackdelarna med roddmaskinen är tekniska

Nackdelarna med att använda roddmaskinen som ditt primära träningsredskap är få men betydande. Den största nackdelen är att man kan göra misstag när man använder maskinen, eftersom den kräver lite mer teknik jämfört med löpning på löpband.

Vem som helst kan stå på löpbandet och sätta ett ben framför det andra, men roddmaskinen kräver lite mer koordination och teknik. Nedan följer några av de mest klassiska nybörjarmisstagen som vi lyfter fram så att du kan undvika dem om du börjar med rodd.

Klassiska nybörjarmisstag

Det största misstaget är att röra både armar och ben samtidigt när man drar. Hela idén med roddmaskinen är att du först trycker på med benen och sedan drar "åran" med armarna och därmed tränar praktiskt taget hela kroppen.

Om du rör armarna och benen samtidigt tränar du därför inte kroppen på samma sätt och riskerar att skada dig.


Ett annat klassiskt misstag är att inte luta sig tillbaka i slutet av rörelsen. Till skillnad från många andra former av styrketräning, där du inte bör använda ryggen för att dra, är det viktigt att luta sig tillbaka något när du helt böjer armarna på roddmaskinen.
Detta säkerställer att du får full nytta av roddmaskinens funktioner och tränar hela kroppen.
Det sista nybörjarmisstaget som betonas är att ro med för mycket belastning på maskinen.
Du kan ställa in belastningen på maskinen mellan 1 - 10, och många nybörjare väljer belastning 10 från första slaget, vilket är långt ifrån optimalt. Dina armar kommer snabbt att krampa och du kommer att vara död på nolltid.

Lämna en kommentar

OBS: kommentarer måste godkännas innan de publiceras