Choose country

DK Denmark NL Netherlands SE Sweden B2B B2B

Vad är maltodextrin, fruktos och glukos?

Skapad den under

Vad är maltodextrin, fruktos och glukos?

Maltodextrin, glukos, fruktos, isomaltulos ja ... det finns många olika och konstiga namn i ingrediensförteckningen på energiprodukterna. Men vad kan de göra för dig, och varför är de egentligen så viktiga? Eftersom socker är, ja... bara socker... Så du borde egentligen bara kunna köra på cola- och vingummi? Eller kan man...?  

 

Du kan faktiskt svara både ja och nej på båda ovanstående frågor. Detta beror på att det totalt sett handlar om kolhydrater, vilket är en term för alla sockerarter. Alla sockerarter består av kol, väte och syre, men det är hur atomerna i dessa är sammansatta som utgör själva skillnaden.

 

Först och främst kan dessa sockerarter kategoriseras som antingen mono- (en), di (två) eller poly (flera)-sackarider. Monosackariderna är enkla och består endast av en typ av "socker", t ex är glukos och fruktos monosackarider. Om du sätter ihop två monosackarider får du en disackarid.

 

En polysackarid (som maltodextrin är) består av en längre sammansättning av sockerformer och därför blir atomkedjorna i dessa också mycket längre. Källan består således av flera glukosmolekyler, som sätts ihop i en extremt lång kedja.   

 

Det bästa med glukos och fruktos är att de har kortare atomkedjor och att det är några av de så kallade monosackariderna. Detta innebär även att de är lätta för tarmarna att absorbera, eftersom inga enzymer behöver användas för att “skära” dem i mindre delar. Vad som är speciellt med dessa två, är att de var och en använder sin egen bärare för att komma över tarmväggen och in i blodomloppet. Glukos använder något som kallas SGLT-1 (natrium - glukos - länkad- transport 1). Fruktos använder något som heter GLUT 5 (tror man åtminstone – men bevisen är inte tillräckligt starka så detta finns ännu inte med i läroböckerna) för att komma över tarmväggen och in i något som kallas tarm interstitium. Sedan använder de båda (sannolikt) GLUT 5 igen, för att komma in i blodomloppet. 

 

För att göra det hela lite mer överskådligt, låt oss även ta en titt på den disackarid som Carbo Race Electrolyte-serien innehåller. Den innehåller nämligen isomaltulosa, som är en sackarid. Det betyder också att den består av två olika monosackarider, och för isomaltos är det då glukos och fruktos som är sammankopplade. Den intresserade läsaren kanske har hört att sackaros också består av glukos och fruktos, är de två inte bara likadana då? - Nej det är de tack och lov inte! 

 

Sackaros är ett slags bordssocker som vi har hemma... och skillnaden mellan isomaltos och sackaros är bindningen mellan glukos och fruktos (du kanske inte tror att en bindning kan göra så stor skillnad, men det kan den faktiskt!) eftersom det bl a gör att isomaltos inte smakar lika sött som bordssocker. Något som förmodligen är en mycket stor fördel för de flesta, eftersom de gör att det du ska dricka inte blir för sött, när du är ute och tränar. Mer tekniskt har det den gynnsamma effekten, att upptagningshastigheten blir lite lägre, och därför får du ett mer kontinuerligt flöde, vilket gör att blodsockret blir stabilt. Å andra sidan är det bästa med maltodextrin att “du får mer för pengarna”, det vill säga det finns längre atomkedjor och därför finns det också fler atomkedjor per intaget gram.

 

Just av samma anledning har man också sett att maltodextrin är riktigt bra under långvariga prestationer eftersom man kan få i sig mycket socker per intaget gram. 

 

Därför är det bra att energipulver innehåller olika sorters kolhydrater så att du verkligen kan ge järnet och använda all din energi under tävlingarna! 

 

På PurePower erbjuder vi två olika energipulver, som är utvecklade baserat på ovanstående principer om att använda olika kolhydrater i en och samma energidryck. Carbo Race Electrolyte och Carbo Race Citrus är båda energipulver med maltodextrin, fruktos och isomaltulosa. Vi erbjuder också en ren maltodextrin-dryck, som många använder för att göra sin egen energidryck. Du kan läsa mer om den neutrala maltodextrin-drycken här. 

 

Det enda du behöver vara medveten om i förhållande till Purepowers energipulver är att de inte innehåller ren glukos, och på grund av detta kommer du förmodligen inte att uppleva samma “boost” som du kan få från andra. Dessutom måste du komma ihåg att dricka från början och inte bara när du börjar känna av avmattningen, för då blir det svårt att få tillbaka energin (då är en gel bättre). Men å andra sidan får du den smartaste lösningen, om du kommer ihåg att börja dricka från början av ditt lopp eller din träning!

Så gör man en egen energidryck. 

Du kan använda vår Carbo Race Neutral för att blanda din egen energidryck. Vårt maltodextrin är lätt att blanda med t ex saft (utan socker) eller en elektrolyt tab. Flera PurePower-ambassadörer använder vårt rena maltodextrin-pulver för att blanda sin egen energidryck, eftersom det varierar från person till person hur mycket socker du behöver.

 

Om du inte pallar hålla på att mixa din egen energidryck, utan bara vill ha en energidryck som smakar gott och fungerar, kan du välja vårt andra alternativ Carbo Race-produkter. (läs mer här)

 

Så ja – du kan köra på cola- och vingummi, men det är långt ifrån det mest optimala och effektiva sättet att tillföra energi till din kropp under en tävling...  

 

Daniel Nykvist Larsen: Stud. Cand . Scient. inom mänsklig fysiologi.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

Beställ for ##AMOUNT## och få en gåva