Choose country

DK Denmark NL Netherlands SE Sweden B2B B2B

Energidryck eller sportdryck - vad är skillnaden?

Skapad den

Energidryck eller sportdryck - vad är skillnaden?

Energidryck vs. Sportdryck

 

- Vad ska man välja och varför?

 

Definitionen av de två dryckerna

Låt oss först och främst börja med en definition av vad som menas med termerna energidryck och sportdryck.

 

En energidryck är en uppfriskande dryck som kan köpas i kylen på olika stormarknader. Oftast innehåller dessa drycker koldioxid och koffein. Detta kan till exempel vara ett av de mycket välkända varumärkena som Red Bull, Pattern eller X-Ray.

 

Med sportdrycker menas slutprodukten du får, till exempel genom att blanda lite av Purepowers energipulver i vatten. En sportdryck syftar till att ersätta den förlorade mängden vätska som uppstår efter träning samt att tillföra energi i form av kolhydrater, för att upprätthålla ett stabilt blodsocker. Energipulver innehåller oftast fruktos, som är en snabbt absorberande kolhydrat, och maltodextrin, som är en långsamt absorberande kolhydrat. En kombination av förhållandet 1:2 av dessa två säkerställer en stabil prestanda under en hård träning.  

I medias strålkastare

Under de senaste åren har energidrycker fått mycket negativ publicitet i media. Det är ofta inte dessa produkter som dyker upp i tankarna, när du tänker på vad du ska konsumera under fysisk aktivitet för att prestera så optimalt som möjligt – och ändå ser man fortfarande mycket reklam för dem vid olika sportevenemang.

 

Men är det egentligen bra att dricka en energidryck under fysisk aktivitet?

 

På denna fråga måste svaret vara “Nja, meeeen …” Det beror på att energidrycker oftast innehåller koffein, vilket har en “positiv” effekt på prestanda eftersom det hämmar receptorerna i hjärnan som gör dig slö. Det känns som en “energikick”, vilket kan vara lägligt under pressade förhållanden. 

 

Koffein har tidigare florerat på den internationella dopningsorganisationen Wadas officiella dopningslista, men får nu konsumeras i samband med sportprestationer. Detta beror troligen på det faktum att det är en så “normal” ergogen substans. De allra flesta idrottare var förmodligen inte nöjda med att inte kunna dricka sitt morgonkaffe på tävlingsdagar – såvida det inte var koffeinfritt. 

 

En ergogen substans är ett ämne som inte finns naturligt i kroppen, men kan intas i form av vätska eller näring – precis som koffein i morgonkaffe. Förbättringen i prestanda är vanligtvis relativt låg vid konsumtion av koffein eftersom det, som tidigare nämnt, helt enkelt endast hämmar receptorerna i hjärnan och ger en känsla av en "energiboost", utan att egentligen bidra till något effektivt i kroppen.

 

Förutom koffein innehåller energidrycker naturligtvis också energi – i form av kolhydrater. Som nämnt tidigare, spelar det ingen roll vilken typ av kolhydrater som används, liksom sammansättningen av dessa. Det är också här den markanta skillnaden mellan energidrycker och sportdrycker kan ses, eftersom energidrycker ofta använder fruktos, dvs. enkelriktade snabbabsorberande kolhydrater, eftersom dessa är betydligt billigare än andra typer av kolhydrater.

 

Som idrottsman är dock den mest uppenbara skillnaden att energidrycker ofta innehåller koldioxid, vilket inte är fördelaktigt att använda i pressade sportsituationer, eftersom du inte vill sitta och stöta upp luft medan du pressar dig själv till det yttersta.

 

Energidrycker smakar gott och jämförs ofta som ett alternativ till läsk, vilket möjligen också är en av de främsta anledningarna till att fler barn och ungdomar har börjat konsumera dessa produkter. Koffein kan vara beroendeframkallande och skapa vissa etiska problem. T ex när barn och ungdomar börjar konsumera stora mängder och därmed utsätts för effekterna av koffeinet i så tidig ålder att det kan leda till missbruk.

Så vad bör du välja?

Det beror naturligtvis på situationen – men om du ska prestera under träning skulle en sportdryck definitivt vara att föredra! Det finns en uppsjö av olika energipulverprodukter där ute, som bara behöver blandas med vatten för att ge dig en utsökt sportdryck i din flaska under träningen – du behöver bara vara uppmärksam på innehållet.

 

Om du tillhör gruppen människor som svettas mycket under träningar och tävlingar rekommenderar vi att du använder ett energipulver med elektrolyter, eftersom dessa hjälper till att tillsätta mineraler, upprätthålla saltbalansen och därmed minska återhämtningstiden efteråt. 

Ett tips från ambassadören:

Om du däremot inte vill använda energidrycker eller sportdrycker under dina träningar eller tävlingar, kan produkter som koffeinpiller eller kaffe vara möjliga tillskott som passar dig. Om du å andra sidan fokuserar på att ge din kropp bästa möjliga förhållande i form av en stabil salt/vätskebalans, kan du eventuellt i stället använda hydro tabs med elektrolyter i din vattenflaska.  

 

Så kommer du fylla vattenflaskan med kaffe eller en uppfriskande sportdryck? – Jag vet åtminstone vad jag väljer när jag ska prestera under min träning 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

Beställ for ##AMOUNT## och få en gåva